poniedziałek, 17 grudnia 2012

Placki ziemniaczane nadziewane.

 
Placki nadziane czyli dzieci pałaszują bez gadania ;-)

14 sztuk

Ciasto na placki
3 duże ziemniaki starte na małych oczkach
Jajko
Pół szklanki mąki
Cebula starta jak ziemniaki
Sól, pieprz, papryka, majeranek

Nadzienie
Garść szpinaku pokroić
5 pieczarek starte
Pól cebuli poszatkowana w kostkę
Sól, pieprz, kminek

  Składniki na ciasto mieszamy. Nadzienie przesmażamy aż woda odparuje. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy nie całą łyżkę ciasta na to trochę nadzienia i zakrywamy ciastem. A wygląda to tak.




Wersja Świąteczna: wystarczy nadziać kapustą kiszoną i grzybkami

2 komentarze:

  1. ja kocham placki ziemniaczane, i te nadzienie szpinakowe jest niezwykle interesujące...jak zakupię szpinak to na pewno wypróbuję...bo od pewnego czasu jak wpadłam czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych, to placki u nas królują co tydzień prawie-tak je wszyscy kochamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie nadziewałam placków ziemniaczanych :) bardzo fajny pomysł, musze spróbować z takim farszem

    OdpowiedzUsuń