poniedziałek, 17 grudnia 2012
Placki ziemniaczane nadziewane.
Placki nadziane czyli dzieci pałaszują bez gadania ;-)
14 sztuk
Ciasto na placki
3 duże ziemniaki starte na małych oczkach
Jajko
Pół szklanki mąki
Cebula starta jak ziemniaki
Sól, pieprz, papryka, majeranek
Nadzienie
Garść szpinaku pokroić
5 pieczarek starte
Pól cebuli poszatkowana w kostkę
Sól, pieprz, kminek
Składniki na ciasto mieszamy. Nadzienie przesmażamy aż woda odparuje. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy nie całą łyżkę ciasta na to trochę nadzienia i zakrywamy ciastem. A wygląda to tak.
Wersja Świąteczna: wystarczy nadziać kapustą kiszoną i grzybkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja kocham placki ziemniaczane, i te nadzienie szpinakowe jest niezwykle interesujące...jak zakupię szpinak to na pewno wypróbuję...bo od pewnego czasu jak wpadłam czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych, to placki u nas królują co tydzień prawie-tak je wszyscy kochamy :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie nadziewałam placków ziemniaczanych :) bardzo fajny pomysł, musze spróbować z takim farszem
OdpowiedzUsuń