piątek, 19 października 2012

Szpinak po arabsku.


  Ta bardzo popularna potrawa podawana z ryżem,w orginale gotowana na jagnięcinie, jest smaczna i pożywna. Ja robię ją w wersji wege. Zachęcam do spróbowania.

Na 4 osoby
Pół kilo szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Cieciorka najłatwiej z puszki ( często można spotkać się z tym że dodają też różne rodzaje fasoli, czerwona , czarne oczko)
Sól, pieprz, kminek, kurkuma.

  Szpinak rozmrażamy. Czosnek i cebule kroimy w kostkę. Na dno garnka wlewamy 2 łyżki oleju, szpinak, cebule, koncentrat i przyprawy. Włączamy palnik i przesmażamy chwile i zalewamy wodą nie za dużo. Teraz dodajemy posiekany czosnek zakrywamy i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy cieciorkę (fasole) i gotujemy jeszcze 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Potrawka powinna być dość gęsta.
Najlepiej smakuje z ryżem na sypko ale z ziemniakami też jest dobra. Ja jadam z chlebem razowym nawet na drugie śniadanie;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz