czwartek, 15 listopada 2012

Vegańskie sznycle jaglane z pieczarkami.



  A oto efekt wczorajszego eksperymentu. Udany, smaczny i wszamany w oka mngnieniu ;-)

Sztuk 10

Ciasto
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, ostudzonej i odsączonej z wody( przed ugotowaniem przelać wrzątkiem)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
około 6 łyżek mąki pszennej lub pełnoziarnistej, ja dałam pół na pół.
sól, pieprz, majeranek, papryka, kminek, kurkuma

Farsz
Pieczarki tak około sztuk 10
Cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka


   Składniki na farsz cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę i przesmażamy, następnie dodajemy pieczarki starte na tarce, i smażymy aż woda odparuje, w trakcie doprawiamy.

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy i ręką zwilżoną w wodzie formujemy parzystą liczbę kulek wielkości orzecha włoskiego. Ciasto  się trochę klei i dlatego ważne jest aby dłonie były zwilżone.
Bierzemy jedną kulkę i spłaszczmy na dłoni, nakładamy jedną łyżkę farszu i zakrywamy następną kulką też lekko rozpłaszczoną. Formujemy sznycelka i obtaczamy w bułce tartej. Jak już się uporaliśmy ze wszystkimi, smażymy je na rumiano i podajemy np. z ziemniakami i surówką czy też ryżem. Są trochę pracochłonne ale warte polecenia.


3 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie :) czy mąkę pszenną można zastąpić inną bez strat w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że można ją śmiało zastąpić a na smaku napewno nie stracą co najwyżej będą miały inny ;-) jak kasza będzie dobrze odciśąnięta i schłodzona to i z małą ilością mąki będą się trzymać.
    Rolę najważniejszą pełni tu mąka ziemniaczana. Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń