wtorek, 4 września 2012

Kotlety panierowane z boczniaków.


              Dziś przepyszne panierowane kotleciki z boczniaków. Pamiętam smak z dzieciństwa smażonych w ten sposób kani, ale że bardzo ciężko je dostać można je zastąpić boczniakami.
Zapewniam że zostanie włączony do stałego jadłospisu nie jednego z was ;-)
Zaletami są nie tylko smak ale także wartość odżywcza.
Bardzo duża ilość dość dobrze przyswajalnego białka,
Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen.
Witaminy z grupy B
Kwas foliowy
Substancja działająca przeciw nowotworowo i obniżająca poziom cholesterolu we krwi.

A potrzebne nam będą, na 4 osoby.
300g boczniaków
bułka tarta
2 jajka
sól, pieprz, olej do smażenia











Boczniaki myjemy, obcinamy korzonki pozostawiając płaskie kapelusze, solimy i pieprzymy, pozostawiamy na pół godziny aby trochę zmiękły. Jajko wybijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem solimy, na drug talerz wysypujemy bułkę tartą. Boczniak maczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osuszamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ziemniakami i sałatką, polecam buraczaną z oliwą z oliwek , przepis na blogu. Smacznego;-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz