piątek, 14 września 2012

Placki cukiniowo-pieczarkowo-twarogowe

  Uwielbiam cukinie chyba pod każdą postacią a że jestem szczęściarą w posiadaniu kawałka ziemi gdzie może uprawiać warzywka, mam stały dostęp do ekologicznej cukini ;-)
Te placki smakują wszystkim i są doskonałe nie tylko na obiad z ziemniakami i surówką ale również na zimno do kanapki z chrzanem i różnymi wariacjami.

20 placków

1 cukinia średnia
8 pieczarek
kawałek pora
czosnek
100 gramów twarogu , ja użyłam wędzonego
1 jajko
4 łyżki mąki pełnoziarnistej, kopiaste
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz, papryka słodka, można dodać troszkę curry


  Cukinie i pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy mieszamy, przekładamy na sitko.
Najlepiej ręcznie odciskamy z soku i przekładamy do miski, pora kroimy w kosteczke z czosnkiem, twaróg rozgniatamy widelcem i  mieszamy z resztą składników. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy łyżką  na patelnie i formujemy placki . Smażymy na złoto i podajemy np. z ziemniakami i surówką. Smacznego;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz