niedziela, 9 września 2012

Kotlety z ziemniaków i twarogu



        Moją ostatnia smaczna nowość odkryta przez przypadek to twaróg wędzony firmy Jana w dwóch smakach czosnku i pieprzu oraz papryki. Obydwa cieszą podniebienie, doskonałe na kanapki jak i do sałatek. A również do kotlecików;-)

Składniki na 12 kotlecików.

3 średnie ziemniaki
150g twarogu wędzonego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
7 pieczarek
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia bułka do panierowania (może być bez)

   Ziemniaki gotujemy w mundurkach, schładzamy, obieramy i przeciskamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy  dodając sól, pieprz i natkę. Następnie dodajemy do masy, wbijamy jajko, dodajemy kaszę i mąkę, wyrabiamy i dosalamy do smaku. Odstawiamy na 10 minut. Formujemy małe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto. Smacznego;-)

Doskonałe do kasz i ryżu ale także z chlebem na ciepło i zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz