wtorek, 18 września 2012

Ryż czerwony z groszkiem i cebulą.


  Popularny w krajach arabskich , ja wzbogaciłam go groszkiem.  Smakuje na prawdę wszystkim, w wersji solo jak i z sałatką np. grecką, surówką z kapusty lub samym jogurtem. Możliwości jest wiele.


Na 4 osoby

1,5 szklanki ryżu dobrej jakości najlepszy jest Basmati
2  szklanki gorącej wody
2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
Cebula
Szklanka groszku mrożony lub świeży
Sól i pieprz

Ryż płuczemy w wodzie ze dwa razy minimum, odsączamy na sitku, w tym czasie kroimy cebule w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej w garnku co to ryż będzie się gotował, i przesmażamy ze 3 minuty. Następnie dodajemy koncentrat i smażymy chwilkę, dokładamy ryż i groszek, mieszamy i przesmażamy wszystko razem jeszcze ze dwie minuty. Zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i gotujemy około 10 minut, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze kilka minut, wyłączamy palnik i zostawiamy ryż aby doszedł na około 15 minut po tym czasie odkrywamy i mieszamy znów zakrywamy i zostawiamy jeszcze na trochę. Gotowe. Tajnikiem udanego ryżu jest aby go nie mieszać ani stale nie odkrywać! Można ewentualnie zajrzeć czy wchłonął wodę przed wyłączeniem palnika. Smacznego;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz