czwartek, 20 września 2012

Kotlety wegańskie- jaglane z groszkiem





  Dobre na ciepło jako danie obiadowe i na zimno np. w kanapce na drogę. Najzdrowsza z kasz jaglana warta polecenia ;-)

Na 20 kotletów

Szklanka kaszy jaglanej
Szklanka groszku
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek pora
2 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki, sól, pieprz, sos sojowy, papryka słodka szczypta ostrej, majeranek


  Kasze przelewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, wyrzucamy na durszlak i pozostawiamy do całkowitego odcieknięcia wody. Pieczarki, cebule i pora kroimy w kostkę szklimy na oleju. Groszek zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy. Wszystko razem mieszamy z kaszą i przyprawami i wsypujemy mąkę, mieszamy. Formujemy małe kotleciki , ja robię to zwilżonymi w wodzie rękami , panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Smacznego i gorąco polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz