Dobre na ciepło jako danie obiadowe i na zimno np. w kanapce na drogę. Najzdrowsza z kasz jaglana warta polecenia ;-)
Na 20 kotletów
Szklanka kaszy jaglanej
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek pora
2 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki, sól, pieprz, sos sojowy, papryka słodka szczypta ostrej, majeranek
Kasze przelewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, wyrzucamy na durszlak i pozostawiamy do całkowitego odcieknięcia wody. Pieczarki, cebule i pora kroimy w kostkę szklimy na oleju. Groszek zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy. Wszystko razem mieszamy z kaszą i przyprawami i wsypujemy mąkę, mieszamy. Formujemy małe kotleciki , ja robię to zwilżonymi w wodzie rękami , panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Smacznego i gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz