wtorek, 4 września 2012

Makaron z sosem warzywno pomidorowym

Dziś u nas szybki a bardzo smaczny obiad, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Potrzebny nam będą tak na 4 osoby.

200 g makaronu ,ja użyłam rodzaj penne czyli małe rureczki
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek pora
pół pęczka pietruszki, może być mrożona
kilka sztuk pieczarek
5 pomidorów lub passata pomidorowa ,ewentualnie koncentrat
sól,pieprz, sos sojowy, papryka słodka, szczypta ostrej jak ktoś lubi, można dodać trochę curry, ja zachęcam do dodawania ulubionych przypraw.

(Wersja rozszerzona dodajemy granulat sojowy, wcześniej ugotowany w przyprawach)

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku tak na pół twardo i odcedzamy.

Wszystkie warzywa kroimy w kostk lub w paseczki jak kto woli. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy cebule i pora smażymy chwilkę , następnie dodajemy bakłażana, w następnej kolejności cukinia, papryka, pieczarki wrzucamy przyprawy smażymy jeszcze chwilkę, następnie podlewamy niewielką ilością wody dodajemy pomidory lub passate i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i zostawiamy na małym gazie na 3 minuty następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na około 10 minut aby makaron wciągnął sos i przeszedł jego smakiem. Podajemy i smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz