poniedziałek, 24 września 2012

Zupa (flaczki) z boczniaków.


  Od dawna miałam ochotę na tą smaczną zupkę. Jest po prostu pyszna i rozgrzewająca w chłodne dni.
Wspaniały zamiennik gdy z wizytą wpada mięsożerna ciocia z wujkiem ;-) a w dodatku robi się ją bardzo szybko.


Na 4 osoby

500 gramów boczniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
cebula

Gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, można dodać gotową przyprawe firmy Galeo do flaczków są bez glutaminianu sodu i eko kostkę.

  Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach, cebule kroimy w piórka, seler i pietruszkę w paseczki. Razem z liściem i zielem angielskim przesmażamy na patelni do zeszklenia cebuli zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i boczniaki pokrojone w paseczki. Gotujemy do miękkości i gotowe. Smacznego;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz